Szponzoraink

Történetünk

Kezdetek

Egyesületünk története 1992-re nyúlik vissza, az angyalföldi Láng Művelődési Központban Ifjúsági Modellező Szakkörként indult pályafutásunk. A kezdeti 8 fős csapat gyorsan bővült, valamint a fiatalok felnőttek, ezért 1997-ben úgy döntöttünk, hogy egyesületi formában működünk tovább. Ekkortól kezdve Egyesületünk működtette tovább a Szakkört a Művelődési Házzal közösen.


A szakkör tagjai 1996-ban a Petőfi Csarnokban

Kezdetben a többi akkori klubhoz hasonlóan hagyományos terepasztalokat építettünk, majd 1994-ben a mi kezdeményezésünkre kezdődött el az ország több pontján a H0-ás magyar mellékvonali modulrendszerű terepasztalok építése, melynek koordinálását is magunkra vállaltuk.


A szakkör a 1996. évi MAVOE kiállításon

Fejlődés

A kezdetben készült néhány hagyományos terepasztalon túl 1997-re már kiállításon önállóan használható modulterepasztal rendszerrel rendelkeztünk, amelyből más klubok moduljaival együtt már közel 100 méter hosszú rendszert lehetett építeni, egyedül álló módon az országban.

Külföldi meghívást 1999 tavaszán kaptunk először, egyszerre mindjárt két helyre is. Büszkék vagyunk rá, hogy mindkét helyen Egyesületünk volt az első kiállító Európa keleti feléből. Belgiumba az EUROMODELBOUW ’99-re hívtak meg, mely egy nagy hagyományokkal rendelkező, kétévente megrendezett kiállítás, ahol a modellezés szinte minden ága képviselteti magát. A kiállítást Limburg tartomány központjában Genkben tartották, a LimburgHal-ban, október 1-3. között. A három nap alatt több, mint 65000 látogató volt. Ausztriába az ARGE Schmallspur-EXPO Waldviertel Schmallspurbahn kiállításra hívtak meg bennünket, melyet Bécstől nem messze rendeztek meg. Ez a kiállítás a keskeny nyomtávú vasutat modellező egyesületek évente megrendezett találkozója, melyet 1999. október 8-10. között rendeztek meg Gmündben.

Az Ezredforduló alkalmából a Láng Művelődési Központban egy rendkívül sikeres kiállítást rendeztünk, amelyre külföldi kiállítótkat is sikerült megnyerni. Ennek eredményeképpen először volt hazánkban megtekinthető számos külföldi terepasztal ás modell. A rendezvény sikerességére jellemző, hogy a nyitvatartás alatt folyamatosan hosszú sorok kígyóztak a pénztár előtt, bent pedig teltház volt.

Közelmúlt

A '90-es évek végétől folyamatosan romlott a viszonyunk a művelődési házzal, amelyet tetézett, hogy az intézmény átalakítása miatt jelentősen szűkebb helyre kényszerültünk a korábbinál. A beszűkült lehetőségek hátráltatták az Egyesület további fejlődését, így új helyet kerestünk. Sajnos ezek a megpróbáltatások az akkori tagságot is megtépázták, amelyek belső feszültségekhez is vezettek.

Több próbálkozás után végül Budapest XII. kerületében találtunk új otthonra. Az új helyiséget önerőből felújítottuk, majd  önerőből, de néhány magánember segítségével átköltöztünk. Ezzel egyidőben a Szakkör a művelődési házzal szemközti sportpálya, erősen leromlott állapotú épületébe kényszerült, amelyet az átköltözés után is Egyesületünk működtetett. Budán 2004-ben indítottuk útjára a Gyermekszakkört, amely azóta is folyamatosan működik.

Sajnos az új helyiség már későn jött, illetve számos más probléma miatt a tagság egy része elhagyta az Egyesületet, és máshol folytatták a modellezést. Nem sokkal később a Láng Művelődési Ház szakkörének vezetését, vitatható módon átvette  más, amelynek eredményeképpen Egyesületünk terepasztalainak egy része is ott maradt.

Napjainkban

Napjainkban a korábbinál kisebb taglétszámmal működünk, de főbb céljaink változatlanok. Az Egyesületünknél megmaradt anyagok gondozása mellett már több 0e építési nagyságú modult is építettünk, valamint néhány éve nyitottunk a rádiótávirányítású modellek felé is.


Reméljük, sikerült múltunk és jelenünk lényeges részleteit bemutatnunk, amennyiben további információra lenne szüksége Egyesületünkről, személyesen, telefonon vagy írásban mindenkor készségesen állunk rendelkezésére.

Budapest, 2011. január